Demo aanvragen
Terug naar overzicht

Donderdag 4 juli 2024

BFT-onderzoek en de verborgen kosten

Heb jij -zoals in ons vorige bericht vermeld- de berekening gemaakt van het bedrag dat een dossier moet opbrengen om de kosten van jouw kantoor te kunnen opvangen? Dan ben je toe aan het venijn van de verborgen kosten.

Heb jij de vorige mail gemist of wil je het nogmaals berekenen? Klik dan HIER.

Verborgen kosten, wat zijn dat?

Verborgen kosten zijn bijvoorbeeld de (genormaliseerde) kosten van een tuchtklacht, van het BFT-toezicht, van een audit, van een schadeclaim, de opportunitykosten van knowhow-beheer of juist het ontbreken daarvan.

Waarom zou je die kosten normaliseren? Omdat je er wel degelijk rekening mee moet houden. Ze verhogen namelijk de kostprijs.

De kosten van BFT-toezicht kom je om de zoveel jaar tegen. Door ze te normaliseren, kun je ze in jouw kostprijs meenemen.

Voor de kosten verbonden aan een tuchtklacht geldt dat ook. Er zijn in Nederland jaarlijks ongeveer 112 tuchtklachten en er zijn 1.234 notarissen. De kans dat een notaris een tuchtklacht krijgt, is dan 112/1.234 = 0,09076175 is bijna 10%. Al dit soort kosten zijn dus wel degelijk kostprijsverhogend.

Stel: een BFT-onderzoek vindt eens per 3 jaar plaats. Je moet de kosten die ermee verbandhouden dan voor 1/3 meetellen. Je moet de kosten berekenen die jouw kantoor maakt. Bij een BFT-bezoek gaat het voornamelijk om gederfde omzet. Immers, je kunt jouw tijd maar aan één ding tegelijk besteden.

Verborgen kosten zijn niet optioneel, ze zijn niet te voorkomen (wel te beheersen en te verlagen). Je zult ze dus moeten meenemen in jouw kostprijs.

Mocht je naar aanleiding van bovenstaande vragen hebben of wil je hierover met ons praten? Dat kan natuurlijk! Bel of mail met Wendy Bootsman, consultant praktijkontwikkeling, voor een afspraak: telefoon 06 516 909 23, e-mail wendy.bootsman@praktijkgenerator.nl.

Zegt het voort

Ken jij collega’s voor wie dit ook interessant is? Stuur dan alsjeblieft de link naar dit artikel aan hen door.